Hip Hop Dans
Voor hiphop moet je wel gevoel hebben, je moet het ritme kunnen voelen. Het is behoorlijk intensief. Bij een hiphop les leer je als eerste “bouncen” dat is door je knieën gaan, op het ritme van de muziek. De passen zijn vaak los en erg apart.
Bij hip-hop krijg je ook steeds meer “battles” twee groepen die tegen elkaar dansen. Vaak zijn in deze stukken dans passen verzonnen om de tegenstander mee voor de gek te zetten.

Sinds de komst van hip hop hebben jongeren de dansstijl massaal omarmd, maar wat is hip hop dansen nou precies? Wat hip hop zo speciaal en populair maakt, is dat er geen standaard regels zijn. Iedereen kan zijn eigen versie van hip hop dans creëren (freestylen). De dansstijl blijft zich ook nog steeds ontwikkelen. Hip hop dansen staat nog in de kinderschoenen en wie weet ziet de stijl er over tien jaar weer heel anders uit.

Hip hop is een dansstijl die vraagt om veel energie, creativiteit Goed kunnen isoleren en combineren met je lichaamsdelen en ritmegevoel. Het combineert zachte en ruwe bewegingen. Hip hop is opgebouwd uit verschillend hip hop subdansstijlen zoals: popping, locking, waving, housing, strobing, wacking, krumping, old style, new style. Die wel aan speciale techniek is gekoppeld.

Hip Hop Lyrical is een van de bekendste en meest gevraagde dansstijl. Met Hip Hop Lyrical zijn de bewegingen op de tekst van het nummer gemaakt. Je kunt de tekst uitbeelden, maar je kan er ook willekeurige bewegingen op doen. Dit maakt Hip Hop Lyrical leuk, uitdagend en vernieuwend.

Streetdance is een dans die op straat is ontwikkeld. Deze wordt iets strakker uitgevoerd dan hip hop. Het is ook een onderdeel van Hip Hop en R&B. Vaak zijn de dansers in hele wijde broeken en T-shirts gekleed.

Locking wijs je veel met je handen en zwaai je veel met je benen. Locking is een vrolijke dans dat veel wordt beoefend in de hip hop wereld. Deze dans is een van de oudste dansen van hip hop. Locking is een van de eerste dansstijlen die voortkwam uit de hip hop stroming. Bij deze stijl gaat het erom je beweging heel even vast te houden, te ‘locken’ om dan weer net zo snel verder te dansen.

Popping de techniek van popping is, dat je heel snel je met snelle bewegingen je spieren moet aanspannen en ontspannen. Popping kun je variëren met veel andere hip hop stijlen zoals robotic, locking, slow motion, ticking etc. Popping behoort ook tot een van de eerste hip hop dansstijlen.

Wacking is een door locking geïnspireerde dansstijl waarbij een danser zijn of haar armen losjes maar met precisie door de lucht gooit, achter de rug om en er weer vandaan haalt. Deze dansstijl wordt het meest beoefend door vrouwen, maar er zijn ook mannen die deze dansstijl beheersen.

Waving gaat erom dat de danser doet alsof er iets door zijn lichaam gaat, een stroomstoot bijvoorbeeld. Je laat je lichaam hierdoor in golven bewegen waardoor het eruit ziet alsof je lichaam geen botten heeft.

Gliding Deze worden de voeten vrij intensief gebruikt. Zoals de moonwalk, waardoor het lijkt alsof je onnatuurlijk over de vloer glijdt.

Tutting bewegingen doet je denken aan Egyptische handposes. Bij deze stijl maak je met je handen geometrische vormen. Met deze vorm van hip hop dans maak je snelle bewegingen met je handen op de beat van de muziek. Een gevorderde tutting wordt ook wel ‘King Tut’.

Breakdance is één van de bekendste hip hop dans die er is. De mensen die breakdancen noemen zichzelf B-Boys/B-Girls, een benaming voor deze groep dansen. Bij deze stijl moet een danser stevige spieren hebben, want deze stijl heeft veel acrobatische bewegingen.

House is een dans waarbij je elementen terug kunt vinden van capoeira, tapdansen, jazz, salsa etc. Deze dans is te combineren met andere dansstijlen zoals hip hop. House wordt daarom ook gezien als een onderdeel van hip hop. Housing draait om het snelle voetenwerk en het effect creëren dat je zwevend over de vloer danst.

Krumping is de meest agressieve dansstijl van het hip hop genre. In de ghetto’s van Amerika waren het voornamelijk Afro-Amerikanen die op een heel explosieve manier tegenover elkaar dansten waardoor het bijna op een gevecht leek. Krachtig om je heen slaan en op de grond stampen zijn allemaal krumping dansbewegingen.

Female Hip Hop focust erg op het ontwikkelen van stage performance. Met uitdagende vrouwelijke choreografieën wordt het vrouwelijke naar voren gebracht. Iets wat je niet vaak tegenkomt in de stoere hiphop wereld.

Multistylez is een les waar je meerdere stijlen tegelijk krijgt in een choreografie,
daarnaast moet je al deze stijlen ook kunnen beheersen. Van Hip Hop naar Popping, van Popping naar House en van House naar Breakdance en ga zo maar verder.

New style is de laatste variant binnen het hip hop genre en mixt alle hip hop stijlen op een experimentele manier. Hierdoor ontstaan nieuwe en originele bewegingen en pasjes. Er bestaan geen regels of technieken voor deze danst.

hiphop4gr.png
sprong.jpg